torsdag den 22. oktober 2009

Lightroom 3 Beta test

Så har jeg haft mulighed for at bruge lidt mere tid på den nye version af Lightroom - det er jo første beta, så der kan nå at ske meget inden den endelige version frigives.

Import-dialogen er anderledes - til det bedre


Det føles en anelse hurtigere end Lightroom 2

Det er muligt at publicere billeder direkte til foruddefinerede steder på ens harddisk med foruddefinerede indstillinger, eller direkte til ens flickr-konto. Det er sågar muligt at oprette photostreams på flickr direkte fra Lightroom, såvel som muligt at tilføje billeder til eksisterende streams. Dét er smart og ser ud til at virke ganske upåklageligt indtil videre. Man har hidtil kunne eksportere til flickr og lignende tjenester via plug-ins, så der er i og for sig ikke så meget nyt under solen andet end at det er Adobe der har lavet integrationen, og det er lidt nemmere at bruge. Nu mangler vi bare en indbygget funktion til at flette gps-data ind i billederne - der er Jeffrey Friedls plug-in pt. bedste mulighed.

Man kan lave baggrundsfarve i printmodulet, hvilket er et fedt feature som giver mulighed for at bedømme sit indramningsvalg på skærmen inden man klæber og skærer sit passepartout, eller bare mulighed for at printe en baggrundsfarve og bruge fotopapiret som indramning!


Under develop er der også sket noget. Post-crop vignetten opfører sig bedre, jeg synes jeg havde problemer med at blive helt tilfreds med resultatet førhen, men funktionen virker nu markant bedre.

Man kan også tilføje grain - det er et super tiltag, som giver mulighed for at tilføre billedet en effekt, men også mulighed for lige at give et sidste pift af realitet til et billede der er blevet lidt for "smooth" efter en tur i photoshop eller støj-fjerning.


Støj-reduktionen kan jeg slet ikke se har nogen effekt i nuværende version, men de påstår at den er forbedret markant - det kommer nok i en senere beta.

Under slideshow er der kommet en ny mulighed - "Export Video" - hvor man kan exportere til H.264 filer i op til 1080P så man kan bruge sine slideshows på f.eks. en Playstation 3, iPod eller til YouTube/Vimeo

Umiddelbart er det meste som det plejer, men der er tale om kærkomne forbedringer. Interfacet er en smule anderledes, men i bund og grund er det samme gode gamle program.

Lightroom 3 er kommet i Beta!

Så har Adobe frigivet Lightroom 3 i beta version som kan hentes på adobe labs.

Jeg har downloadet og installeret Mac versionen, og er i skrivende stund i færd med at importere billeder så jeg kan teste det ordentligt.

Adobe skriver selv følgende på Labs:

For the development of this latest release, we’ve focused on what we believe are the fundamental priorities of our customers: performance and image quality. Lightroom has been rebuilt from its core to provide a performance architecture that meets the needs of photographers today and into the future. The raw processing engine has also received an overhaul in order to ensure that you’re maximizing the potential in your images in terms of sharpening and noise reduction. And, a number of other new areas have also had new features added and enhanced. Like any beta, Lightroom 3 beta is unfinished, which means some of the features we have planned are not in this release, and some of the features in the beta are not yet complete.

Some of the new features included for you to play with in the Lightroom 3 beta are:

  • Brand new performance architecture, building for the future of growing image libraries
  • State-of-the-art noise reduction to help you perfect your high ISO shots
  • Watermarking tool that helps you customize and protect your images with ease
  • Portable sharable slideshows with audio—designed to give you more flexibility and impact on how you choose to share your images, you can now save and export your slideshows as videos and include audio
  • Flexible customizable print package creation so your print package layouts are all your own
  • Film grain simulation tool for enhancing your images to look as gritty as you want
  • New import handling designed to make importing streamlined and easy
  • More flexible online publishing options so you can post your images online to certain online photo sharing sites directly from inside Lightroom 3 beta (may require third-party plug-ins)*
Jeg håber at have et blog-indlæg klar om et par dage der fortæller mere om de nye funktionaliteter. Noget af det første der springer mig i øjnene er muligheden for at forbinde og uploade direkte til Flickr uden tredjeparts plug-in, og importen virker smartere og hurtigere.