tirsdag den 1. november 2011

Der faldt en tung appelsin i mit turban...

For kort tid siden fik jeg fingre i en gammel, gammel Broncolor flash generator af ukendt type.

Efter lidt research fandt jeg frem til at modellen hed 1500 RT, og at det er en generator på 1500 J eller W/s om man vil. Modellen er fra midt 70'erne, så der er tale om en gammel svend. Den har dog den fordel at man kan bruge selv nye broncolor hoveder til den, og så var det en af de første generatorer med asymmetrisk fordeling af kraften. Det vil sige at man kan sætte 2 flash lamper i og få styrken fordelt 50/50 eller sætte tre til med 50/25/25 eller 4 med 50/17/17/17.

Piktogrammer fra 70'erne er ikke så indikerende, så jeg tænkte at en manual ville være god at have. Efter hint fra en fotostart bruger kunne en manual købes for 15 dollar via en amerikansk hjemmeside, men det viste sig desværre at indehaveren var død, og al handel var slut. Efter noget tids søgen fandt jeg frem til en tysk hjemmeside, hvor en amatørfotograf forklarede hvordan det virkede.

Broncolor 1500 RT Overview:
Øverst:
Rød knap er tænd + lyser som ladeindikator
Grøn er test
Hvid tænder for pilotlys
De to gule nedjusterer styrken.
Til højre for knapperne sidder en fotocelle til udløsning
Til højre for fotocellen er en drejeknap der justerer på pilotlyset.
De tre sorte hætter er til sikringer

Nederst:
Strømstikket sidder nederst til venstre og er af typen C21/22, man kan dog finde et C19/C20 kabel og tage hjørnerne på stikket med en hobbykniv.
De to små stik i midten er sync-stik, dog IKKE standard PC connector
De fire sort stik til højre er til lampehoveder, og den sorte streg imellem de tre til højre indikerer at de får fordelt kraften.

Efter at have sendt en mail til broncolor for at få identificeret sync stikkets type, fik jeg hurtigt en mail fra Esben hos Hother som er den danske importør. Typen hedder Fischer 102, og det er et coaxialt stik. Jeg fik også at vide at anlægget altid skal tændes og stå 5-10 minutter og lade op inden man begynder at flashe løs. Det hænger sammen med de gamle kondensatorertyper der sidder i systemet. Man kan være uheldig at de springer med røg og damp til følge hvis man ikke tager det forbehold.

Skulle nogen fra udlandet kigge med er den lige på engelsk her:


Broncolor 1400/1500 RT Overview:
Top part:
Red button = power on + charge indicator
Green = test
White = Pilot light on/off
Yellows = Power down the strobes
To the right of the yellows is the optical slave cell
To the right of the cell is a turning knob for adjusting pilot lamps.
The three black caps are for fuses

Lower part:
To the lower right is a power connector, type C21/22, however you can get a C19/C20 jumper cable from ebay, and cut the corners with a utility knife.
The two smalle connectors in the middle are for sync, but not PC connectors
The four black connectors to the right is for the lamp heads. The black stroke indicates which lights get the distributed power.

After contacting Broncolor by email, i got a quick reply from the danish import agent, that told me the connector was called Fischer 102, and it is one of the coaxial types. I was also told always to turn the generator on, and wait 5-10 minutes before shooting. This is due to the old capacitor type that is used - they can explode if this precaution is not taken.