mandag den 29. september 2008

At skære et passepartout...

Long time, no blogging...

UPDATE: Jeg har rettet i indlægget nedenfor, da jeg efterhånden er blevet klogere på at lave et flot passepartout.

Sommeren er fløjet afsted og har taget sensommeren med sig. Jeg har i fotoklubbens sommerferie fået leget lidt med at skære passepartout selv. Det er "normen" at man afleverer billeder til konkurrencer i 30x40 cm opklæbet - på karton eller bag udskåret passepartout, eller egentlig bare printer sin hvide/sort ramme direkte på.

Jeg har altid synes om den finish et passepartout giver, og med det rette værktøj og lidt materialer kan man lave sine egne og dermed selv bestemme farvekombinationer.

Materialer til et stk 30x40cm:
  • Passepartoutkarton i 30x40, helst syrefri så billedet ikke ødelægges.
  • Ét ark papir i 30x40 cm, evt med struktur eller farve
  • Foto(A4 er en passende størrelse, men alt er tilladt)
  • Ét ark papir i 28x38 cm
  • Spraylim
  • Tape og dobbeltklæber
  • Skalpel
  • Passepartoutskærer
  • Lineal
  • Et tykt stykke karton fremfor en skæreplade til at skære på for bedste resultat!

Trin 1:
Kom spraylim på kartonen - vær især omhyggelig med kanterne. Giv et tyndt jævnt lag ifølge instrukserne på dåsen(3M's er virkelig god lim!)
Tag nu forsigtigt papiret i 30x40 cm og læg det på kartonen og dup med toiletpapir over det hele for at få limen til at hæfte.

Trin 2:
Jeg plejer at lave to passepartout ad gangen og så lægge dem oven på hinanden med forsiderne mod hinanden. Herefter sætter jeg en kasse med lidt gods i ovenpå så det ligger i pres.

Trin 3:
Når limen har tørret tilstrækkeligt(en halv time plejer at være nok), så fjernes vægten. Nu skal "banen kridtes op". For at kunne skære skal man have noget at skære efter. Jeg har til denne kombination(A4 i 30x40 passepartout) lavet et ark papir hvor jeg har skåret ud til lidt mindre end A4. Det lægger jeg oven på "pyntepapiret" og tegner svagt med en blyant i hjørnerne, så der kun er 4 små mærker.

Jeg har lavet en lille beregner der kan findes på min hjemmeside som kan bruges til at beregne placeringen af udskæringen. Der kan benyttes to regnemetoder - ren centrering eller efter gammeldags formel hvor siderne er lige store men billedet flyttes lidt op mod toppen efter bestemte proportioner. De mål der kommer ud af beregneren skal afhængigt af din kartons tykkelse lige tillægges et par millimeter for at det ikke bliver for svært at placere billedet i "rammen". Træk evt. 5 mm fra i indtastningen, så er du sikker!

Det er væsentligt nemmere at skære fra bagsiden, da man kan tillade sig at tegne så tosset man vil, og jeg har oplevet at snittet bliver pænere samt at trin 5 i denne guide helt kan springes over!


Trin 4:
Nu er det skæretid! Jeg har lånt mig til en Maped 45 graders skærer med tilhørende lineal. Der findes andre lignende løsninger, og systemet her er genialt. Skæreren kører i en rille i linealen så dit snit ALTID bliver lige. Smart og dyrt(Så'n et sæt koster ca. 500 kroner), men det er pengene værd. Logan laver også skærere som faktisk er en tand bedre efter min mening og til nogenlunde samme pris - du kan være heldig at gøre en rigtig god handel på Ebay, og bladene er efterfølgende også billigere hvilket er et stort plus.. Skær fra hjørne til hjørne forsigtigt og med et skarpt blad for at undgå at kartonen flosser. Sørg for at skære af flere gange!

Trin 5:
Nu kommer den svære del: hjørnerne. På bagsiden mangler der i mit tilfælde som regel lige et par millimeter.
De klarer jeg forsigtigt med en skalpel fra bagsiden som jeg kører hele vejen igennem kartonen og forsigtig gør snittet helt færdigt, eller i hvert fald så midterstykket kan prikkes ud. Man kan lige "raffinere" hjørnerne til sidst med skalpellen.

Trin 6:
Nu er selve kartonen skåret og klar, så det er på tide at montere billedet. Her skal det stykke på 28x38 cm bruges. Jeg plejer lige at mærke A4 op med små blyanthjørner på papiret, med en skabelon lidt ligesom den tidligere brugte. Alternativt kan man måle det op med blyant og lineal.
Giv noget dobbeltklæbende tape og sæt billedet fast på papiret.
Centrer nu papiret på bagsiden af passepartouet og brug tape hele vejen rundt til at fastgøre papiret til kartonen.

En anden god måde er at lægge billedet med billedsiden opad på bordet. Herefter lægger man tapestykker ved hjørnerne med klisteret opad og trykker det forsigtigt fast bagpå billedet. Når man har taget alle hjørner har man nu et billede liggende med tape under hvert hjørne og billedside samt klister opad. Nu kan man forsigtigt lægge sit passepartout lige over billedet og når man er tilfreds, giver man det lige et tryk i hvert hjørne så billedet sidder fast!
TA-DA! Midterstykket kan evt. skæres rent med et 90 grader snit, og så har du til at lave et passepartout i 18x24 cm også.

4 kommentarer:

Uffe sagde ...

Både Ikea og Kvivkly Xtra har udmærkede rammer (Ribba fra Ikea fx).

I øvrigt tog jeg springet og købte denne skæremaskine:
http://www.logangraphic.com/products/boardmounted/compact.shtml

Den står til knap 2000 kr. hos artdv.dk (stor kunst-hobbyforetning i Århus).

Fik denpå ebay fra USA til 86$..og over halvdelen var porto. Dertil kom så desværre told+opkrævningsgebyr, men stadig en pæn besparelse.

Har ikke fået brugt den endnu, men skal have lavet 3 rammer med fotos til julegave, så den skal snart i brug.

Tak for guiden :-)

Jacob sagde ...

Velbekomme - det glæder mig at høre at andre sætter en ære i at indramme deres "værker". Jeg bruger ofte selv Ribba fra Ikea, og synes kvaliteten er ok - selvom man nogen gange lige skal kigge stakken igennem for at finde en uden hakker.

Kiers sagde ...

Det her er bare i orden, tak for det!

Unknown sagde ...

Jeg har fundet et Logan 525 kit i England til ca 75 GBP (incl fragt)

http://www.artdiscount.co.uk/logan-mat-cutting-kit-model-525.html

Med venlig hilsen

Jens